Search
Close this search box.
European Championships Namen

Vijf renners dingen mee naar de sterrentrui in Namen

Dit weekend is de Citadel van Namen het decor van de Europese veldritkampioenschappen, waarin vijf renners van het Tormans Cyclo Cross Team de kleuren van vier verschillende landen zullen verdedigen. 

Het team van Jean-François Bourlart, dat tijdens de eerste twee maanden van het seizoen al tien UCI zeges behaalde, zal in vier van de zes categorieën vertegenwoordigd zijn op doorgaans één van de meest uitdagende parcoursen van het jaar, dat met een extra brug en helling nog iets zwaarder is in vergelijking met de wereldbeker.

De Nederlandse Lauren Molengraaf (17 jaar), de winnares van de twee eerste wereldbekers in Tábor en Maasmechelen, bijt op zaterdag de spits af bij de junioren dames. Het was in deze categorie dat de Belgische ploeg vorig seizoen de eerste Europese titel in haar geschiedenis behaalde.

Meteen daarna is het bij de U23 heren de beurt aan Arne Baers (20), die dankzij een sterk seizoensbegin met onder andere twee overwinningen in Zweden voor het eerst geselecteerd werd om België op een kampioenschap te vertegenwoordigen.

Op zondag verdedigt Marie Schreiber (19 jaar) de kleuren van Luxemburg voor de tweede keer op rij in de dames U23 categorie na een zevende plaats op het EK op de VAM-berg vorig seizoen en nagenoeg ononderbroken reeks top tien plaatsen bij de elite de voorbije twee maanden.

Tot slot heeft het team met de huidige vice-Europees kampioen Quinten Hermans (27 jaar)en  de Zwitserse kampioen Kevin Kuhn (24 jaar) twee vertegenwoordigers bij de heren elite.

« Na het wegseizoen heb ik mijn zinnen op het Europees kampioenschap in Namen gezet. Een korte en intense opeenvolging van wedstrijden was belangrijk voor mij om mijn conditie te verfijnen en bovenal om in het crossritme te komen. De wereldbeker in Maasmechelen luidde de laatste rechte lijn van mijn voorbereiding in. Deze week heb ik vooral benut om van mijn vijf wedstrijden in tien dagen te herstellen en met enkele laatste kwalitatieve trainingen naar deze belangrijke afspraak toe te werken. Namen is telkens opnieuw een zware wedstrijd die in een eerlijke strijd uitmondt en daar kijk ik erg naar uit. »

« Ik ben verheugd dat mijn goede vorm bij aanvang van het seizoen in competitie bevestigd werd met drie overwinningen op eigen bodem en vooral ook met top tien plaatsen in de wereldbekers. Dat ik tot nu toe telkens bij de beste tien kon eindigen, toont aan dat ik een stap vooruit gezet heb. Het is mijn doel om deze regelmaat tot aan het einde van het seizoen door te trekken, te beginnen met het Europees kampioenschap van deze zondag. Het parcours is volledig anders dan wat ik in mijn drie voorbije wedstrijden voorgeschoteld kreeg en daar kijk ik naar uit. Voorlopig is het parcours nog droog, zoals gewoonlijk zal een goede start belangrijk zijn want de beslissing zou vroeg in de wedstrijd kunnen vallen. dat geval hoop ik voordeel te halen uit mijn underdog status. »

« Wat ik tijdens de twee eerste maanden van het seizoen gepresteerd hebt, overtreft mijn persoonlijke verwachtingen. Deze opmerkelijke progressie geeft me een mentale boost in mijn voorbereiding op het EK. Tijdens de wekelijkse ploegtrainingen focuste ik vooral op techniek, omdat ik op dit vlak nog stappen kan maken in de slotfase van zware wedstrijden. Het parcours in Namen is één van mijn favoriete omlopen, omdat het zo eerlijk is. Daarmee bedoel ik dat de beste renners altijd beloond worden indien ze van pech gespaard blijven. Ik verwacht geen verassingen zondag, want de waardeverhoudingen tussen de beloften zijn al bekend. Het zijn vaak de belofte dames die in de elite wedstrijden het tempo maken en daarom zal het er deze zaterdag even snel aan toe gaan. Ik koester de ambitie om beter te doen dan mijn zevende plaats van vorig jaar. Ik kom aan de start in topvorm en vol zelfvertrouwen! »

« Na mijn overwinningen in Tábor en Maasmechelen koester ik de ambitie om deze zaterdag een medaille te behalen. Mijn twee successen in de wereldbeker geven me vertrouwen, al toonde de spannende strijd ook wel aan hoe sterk mijn concurrentes zijn. Van de wereldbeker in Namen van vorig jaar weet ik hoe uitdagend het parcours voor dit EK is. Het mountainbikegehalte met continu klimmen en dalen is iets wat me erg aanspreekt. Op vrijdag gaan we met het Nederlandse team de vernieuwde omloop verkennen. Daarnaast kan ik ook op de steun van Bart en Geert Wellens rekenen. Tijdens de ploegtrainingen heb ik op technisch vlak al een duidelijke progressie gemaakt, vooral bij het lopen. Ik leer eveneens uit hun tactische tips voor de aanpak van wedstrijden. »

RESULTS

General Classification

SHARE ARTICLE

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email