World Championships MU23

Emiel Verstrynge droomt van een “bekroning op een mooi seizoen”

Ter gelegenheid van de Wereldkampioenschappen veldrijden in Fayetteville dit weekend vertegenwoordigen zeven renners van het Tormans Cyclo Cross Team de kleuren van hun land. Deze zaterdag zullen Théo Thomas (Frankrijk), Emiel Verstrynge en Joran Wyseure (België) voor de regenboogtrui bij de heren beloften strijden. Eén dag later zijn Marie Schreiber (Luxemburg), Kevin Kuhn (Zwitserland), Thomas Mein (Groot-Brittanië) en Corné van Kessel(Nederland) aan de beurt voor hun regenboogwedstrijd in de categorieën dames beloften en heren elite.

Het parcours van dit tweede wereldkampioenschap veldrijden ooit in de Verenigde Staten is nagenoeg een replica van dat waarop Quinten Hermans in oktober laatstleden de beste in de Wereldbeker was. De grasomloop in het Centennial Park, net buiten de binnenstad van Fayetteville, met een trappenpartij, een kasseistrook en twee bruggen werd net iets langer gemaakt om een lengte van 3100 meter te bereiken. Per ronde moeten 53 hoogtemeters overwonnen worden, daar zorgt vooral een 250 meter lange helling voor. Niet enkel Quinten Hermans schitterde er in oktober. Belofte Emiel Verstrynge behaalde er zijn eerste top 10 in de Elite wereldbeker, Thomas Mein begon er zijn seizoen met een 13e plaats. Ook Kuhn, van Kessel en Schreiber kennen het parcours sinds hun deelname aan de wereldbeker.

Na de titelstrijd van topfavoriete Zoe Bäckstedt (Tormans-Acrog) bij de Dames junioren om 18u CET deze zaterdag openen de heren beloften om 20u CET het bal voor het Tormans Cyclo Cross Team op het WK. Emiel Verstrynge strandde vorig seizoen in Oostende als eerstejaars net buiten de WK-medailles. Dankzij de Belgische kampioen bij de beloften en zijn ploeggenoot Joran Wyseure verschenen de kleuren van het Tormans Cyclo Cross Team de laatste drie weekends op de hoogste trede van het podium op het BK, in de wereldbeker in Flamanville en in Hamme. Het duo wordt dan ook bij de kanshebbers voor de medailles gerekend. De Fransman Théo Thomas vervoegt het tweetal voor zijn derde wereldkampioenschap bij de beloften.

Op zondag maakt Marie Schreiber om 20u CET haar debuut op een wereldkampioenschap bij de dames beloften. De 18-jarige Luxemburgse werd eerder dit seizoen al zevende op het Europees kampioenschap. De delegatie van het Tormans Cyclo Cross Team bij de Heren Elite werd door de afwezigheid van Quinten Hermans na een positieve PCR-test onthoofd, maar brengt om 21u30 CET Zwitsers kampioen Kevin Kuhn, Brits kampioen Thomas Mein en vice-Nederlands kampioen Corné van Kessel aan de start. Voor van Kessel is het al zijn negende deelname aan een wereldkampioenschap in de Elite categorie.

« Ik mag stellen dat ik één van de zes of zeven kanshebbers op de titel ben. Maar wat er ook gebeurt deze zaterdag, de nieuwe wereldkampioen zal ongetwijfeld een verdiende winnaar zijn.  Binnen de beloftencategorie zijn we elkaar echt wel waard en het zou voor elk van ons een bekroning op een prachtig seizoen zijn. Mijn vertrouwen is al enkele weken zo stevig als een rots, waardoor ik me aan de vooravond van mijn tweede wereldkampioenschap bij de beloften erg relaxed voel. Ik heb van de eerste dagen hier in Fayetteville gebruik gemaakt om van de jetlag te herstellen. Op donderdag heb ik stevig getraind, deze vrijdag maak ik voor het eerst van de mogelijkheid gebruik om het parcours te verkennen. Met uitzondering van de ondergrond zijn er weinig wijzigingen ten opzichte van het parcours van de wereldbeker. In oktober wilde ik er absoluut aan deelnemen om in functie van het wereldkampioenschap al eens met de verre reis en het parcours kennis te maken. Mijn voorbereiding was optimaal, nu kan ik alleen maar hopen dat de puzzelstukjes deze zaterdag in elkaar vallen! »

« Een verre reis maken is helemaal nieuw voor mij. We waren vorige maandag 25 uur lang onderweg om Fayetteville te bereiken, maar ondertussen ondervind ik daar nog weinig last van en heb ik het parcours al kunnen verkennen. Liefst van al klief ik door de modder, maar ik kan deze droge en snelle omloop wel appreciëren. Ik verwacht dat het een tactische wedstrijd zal worden, ondanks de lastige opeenvolging van klimmetjes en vooral ook de lange helling. Als er iemand in slaagt om na deze lange klim door te trekken, kan hij misschien wel een verschil maken. De volgorde van de top tien is echt onvoorspelbaar, want ze zijn met velen aan elkaar gewaagd. Ik hoop dus op een superdag! »

« Mijn kamergenoot Lars van der Haar en ik zijn inderdaad al jarenlang twee vaste waarden binnen de Nederlandse nationale ploeg en ook deze keer zullen we er voor oranje het beste van proberen te maken. Het is intussen al de zevende keer dat ik naar de Verenigde Staten afgereisd ben om te crossen, dus weet ik best al hoe ik het moet aanpakken om zo goed mogelijk van de lange reis te herstellen en me aan het uurverschil aan te passen. In tegenstelling tot mijn gewoonte zal ik deze keer wel het parcours twee dagen voor de wedstrijd wel verkennen, zo kan ik de wijzigingen ten opzichte van het wereldparcours ontdekken. Ik ben benieuwd naar het wedstrijdverloop deze zondag. Het zou wel eens een zeer spannende strijd kunnen worden, want de jongens die snel durven openen, zoals Quinten Hermans, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel zijn er deze keer niet bij. Ik voel me er klaar voor! »

Zaterdag 29 januari:
Dames Junioren – 18u CET
Zoe Bäckstedt (Groot-Brittanië)

Heren U23 – 20u CET
Théo Thomas (Frankrijk)
Emiel Verstrynge (België)
Joran Wyseure (België)

Zondag 30 januari:
Dames U23 – 20u CET
Marie Schreiber (Luxemburg)

Heren Elite – 21u30 CET
Kevin Kuhn (Zwitserland)
Thomas Mein (Groot-Brittanië)
Corné van Kessel (Nederland)

RESULTS

General Classification

SHARE ARTICLE

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email