Search
Close this search box.
European Championships

Bijna voltallig effectief werd opgeroepen naar de VAM-berg

Acht renners van het Tormans Cyclo Cross Team zullen dit weekend op de Europese kampioenschappen op de VAM-berg in de Nederlandse provincie Drenthe in drie verschillende categorieën de kleuren van hun land verdedigen. Het team stuurt dan ook bijna het voltallige effectief naar de strijd om de sterrentrui, verdeeld in drie categorieën: Elite Heren, Beloften Heren en Beloften Dames.

Quinten Hermans behaalde bij de beloften al tweemaal de Europese titel en start na zijn wereldbekeroverwinning in Fayetteville drie weken geleden met ambitie in de Belgische kleuren. Corné Van Kessel koestert goede herinneringen aan de VAM-berg sinds hij er in 2020 op het Nederlands kampioenschap op de weg de 7e plaats behaalde. Zijn 4e plaats op de Koppenberg vorige maandag getuigt van een sterke opmars de laatste weken. Deze heren krijgen bij de elite het gezelschap van Zwitsers kampioen Kevin Kuhn en de Brit Thomas Mein, de vice-Europese kampioen bij de beloften van vorig seizoen.

Bij de beloften behoren de Belgen Emiel Verstrynge en Joran Wyseure en de Fransman Théo Thomas tot de kanshebbers op de titel bij de heren. De 19-jarige Verstrynge bevestigde de voorbije maand de progressie die hem vorig seizoen de 4e plaats op het Wereldkampioenschap opbracht. Zijn landgenoot Joran Wyseure is aan zijn eerste EK toe, terwijl Théo Thomas voor het derde jaar op rij in deze categorie het vertrouwen van de Franse selectie kreeg. Het Tormans Cyclo Cross Team vaardigt voor het eerst een dame af, dankzij de selectie van de Luxemburgse eerstejaars belofte Marie Schreiber, vorige zondag nog winnares van de wedstrijd in Contern.

Het is voor het eerst dat de voormalige afvalberg in Wijster, na talrijke internationale wegwedstrijden, het decor van een veldrit wordt. De intussen welbekende kasseistrook naar de top van de VAM-berg (145m kassei met stijgingspercentage tot 15%) doet dienst als start- en aankomststrook van de 2698 meter lange omloop, die voor het overgrote deel uit gras bestaat. Met niet minder dan 680 meter klimmen en 832 meter dalen per ronde kan de wedstrijd als een klimcross beschouwd worden. De VAM-berg is onbeschut, waardoor de renners het eveneens tegen de weerelementen moeten opnemen.

Op zaterdag trappen Théo Thomas, Emiel Verstrynge en Joran Wyseure om 13u15 het bal af bij de heren beloften. Daags nadien komt Marie Schreiber op hetzelfde tijdstip aan de start bij de dames beloften, vooraleer Quinten Hermans, Kevin Kuhn, Thomas Mein en Corné Van Kessel om 15u voor de climax bij de heren elite zorgen.

« Het is een fantastisch gevoel om een jaar lang in de Europese kampioenentrui rond te kunnen fietsen. Die ervaring van bij de beloften stimuleert me om deze zondag het hoogst haalbare te ambiëren, maar het wordt zeker niet makkelijk om te winnen. Met acht overwinningen is Eli Iserbyt overduidelijk de gedoodverfde favoriet. Het parcours ligt zowel hem als mezelf. Uit video’s kon ik afleiden dat de omloop namelijk eerder kracht dan technische vaardigheden vergt en ik vermoed dat de ondergrond van de afvalberg niet in diep slijk omgezet kan worden. Mijn capaciteiten zouden op dit parcours dus in de verf gezet kunnen worden. Over de weersomstandigheden maak ik me weinig zorgen, het wordt sowieso lastig. Laat het maar komen! »

« Intussen ken ik de VAM-berg site al vrij goed. Deze heeft heel wat mogelijkheden voor een veldrit en ik ben benieuwd wat de organisatoren er in deze eerste editie van gemaakt hebben. Over de kasseien heb ik al meermaals gekoerst, maar ik vermoed dat deze in een cyclocross wedstrijd niet de grootste bepalende factor op het parcours zijn. Volgens de informatie die ik over het circuit gezien heb, werd vooral voor glooiende bochten gekozen. Ik ben benieuwd om de ondergrond van deze afvalberg van dichtbij te zien, want steenslag zou bijvoorbeeld de kans op lek rijden vergroten. Verder wordt het afwachten hoe de weersomstandigheden zijn. Ik trek er met een goed gevoel heen, want de voorbije weken kon ik steeds meer aan de spanning van de wedstrijden bijdragen. »

« Naar mijn mening is er geen uitgesproken topfavoriet voor de titel bij de beloften, en ik reken mezelf bij de vijf tot zeven renners die voorin strijd kunnen leveren. Daarvoor baseer ik me op mijn voorbije wedstrijden, die bevestigden dat ik dit seizoen opnieuw een stap voorwaarts gezet heb. Ik voel me goed en fris na een rustige trainingsweek en kijk ontspannen uit naar mijn eerste Europees Kampioenschap bij de beloften! »

« De voorbije weken was het overduidelijk dat de beloften dit seizoen een zeer hoog niveau halen. In elke elite wereldbeker eindigden er namelijk meerdere jonge rensters in de top 10. Deze zondag verwacht ik dan ook een heel snelle en harde wedstrijd, waarin ik bij de tien beste hoop te eindigen. Het parcours is in elk geval op mijn maat, want ik hou van klimmen en modder. Deze zaterdag zal ik de site rond de VAM-berg ontdekken. Met die parcoursverkenning leg ik de laatste hand aan mijn uitstekende voorbereiding, waarin ik vorig weekend mijn eerste overwinning kon behalen. »

RESULTS

General Classification

SHARE ARTICLE

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email