Search
Close this search box.
Belgian Championships ME & MU23

Belgische kampioenschappen ME & MU23

Tijdens het weekend van 8 en 9 januari zullen de negen renners van het Tormans Cyclo Cross Team in zes verschillende landen voor de nationale titels bij de beloften en elite strijden. Op zondag zal Kevin Kuhn in Steinmaur zijn Zwitserse titel verdedigen, terwijl ook de Belgische heren, de Britten en de Nederlanders hun wedstrijd in hun respectievelijke landen afwerken.  Daags voordien staan de kampioenschappen in Frankrijk, Luxemburg en de dameswedstrijd in België gepland.

Het parcours voor de Belgische kampioenschappen op het militair domein van Lombardsijde in Middelkerke wordt door de zandondergrond langs de Belgische kust minder beïnvloed door eventuele regenval. Vier hellingen, een strook over het strand en een hellende kasseistrook zijn de blikvangers van de eerder snelle omloop. Shana Maes zal zaterdag om 15u15 aan haar vijfde nationale kampioenschap bij de Elite beginnen, terwijl Quinten Hermans het 24 uur later tegen topfavoriet Wout Van Aert zal opnemen. Op de dag van zijn 21e verjaardag, zondag 9 januari, komt Joran Wyseuresamen met Emiel Verstrynge om 13u45 aan de start bij de Heren Beloften. Zijn 2e plaats bij de Elite in Gullegem van afgelopen dinsdag geeft de inwoner van Lichtervelde veel vertrouwen voor de titelstrijd, net als zijn overwinning bij de beloften in zandcross Koksijde eind november. Daar deelde hij het podium met zijn ploegmaat Verstrynge, die na zijn recente podiumplaats in Loenhout en vier top 15 plaatsen in de Elite Wereldbeker dezelfde hoge ambities koestert.

« De eerste rode stippen in mijn agenda dit seizoen waren de Wereldbekers in de Verenigde Staten en het Europese kampioenschap. Dankzij mijn trainer Frederik Veuchelen was ik erin geslaagd om er met mijn beste vorm ooit aan de start te komen en dat niveau een lange tijd te behouden. Gezien de plaats op de kalender verloopt de voorbereiding op de nationale kampioenschappen volledig anders. Het recuperatievermogen speelt een grote rol, de snelheid waarmee je van de drukke kerstperiode kunt herstellen. Ik heb van mijn trip naar mijn laatste wedstrijd in Gullegem gebruik gemaakt om het parcours in Middelkerke te verkennen, want het is namelijk bijzonder om één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen op een onbekende omloop te betwisten. Het is vooral een snel circuit met hier en daar een makkelijk zandstrookje en waar de invloed van de regenval niet merkbaar is. Ik ben benieuwd of we in de wedstrijd op alle korte hellingen tot boven zullen kunnen fietsen. Het stuk over het strand lijkt me het zwaartepunt, al ligt het dicht bij de zee en is het eerder goed berijdbaar. Het parcours past in elk geval bij mijn explosieve capaciteiten, dat is fijn! »

« Mijn laatste voorbereidingen op het Belgisch kampioenschap gebeuren met mijn neus tussen de boeken, want aanstaande dinsdag staat mijn eerste examen gepland. Vorige woensdag heb ik wel uitgebreid te tijd genomen om de omloop te verkennen, waarna ik Middelkerke met een tevreden gevoel verlaten heb. Onafhankelijk van het type parcours is het me de voorbije jaren  steeds goed gelukt om op de verschillende kampioenschappen goed voor de dag te komen en ik hoop dat ik er deze zondag opnieuw in slaag. Ik weet echter dat het niet makkelijk is om een titelstrijd te winnen, dit ervaarde ik bijvoorbeeld nog op het vorige Europese kampioenschap. Bij de beloften zijn we zowel op internationaal als nationaal vlak erg aan elkaar gewaagd, waardoor ik denk dat de vorm van de dag doorslaggevend zal zijn. Het feit dat Joran en ik samen aan de start komen boezemt me vertrouwen in, want er is wel altijd één van ons beiden met goede benen! »

« Naar mijn mening wordt het een tactische strijd in de beloften categorie. Kijk maar naar het resultaat van de Wereldbeker in Dendermonde, daar eindigden we met een vijftal Belgen op minder dan 10 seconden van elkaar, en dat op een erg zwaar parcours. De verkenning vorige woensdag leerde me dat het moeilijk wordt om op de omloop in Middelkerke een verschil te maken. Op het strand ligt een mogelijkheid of misschien lukt het iemand om op één van de hellingen tot helemaal boven te fietsen. Na mijn prestatie in Gullegem barst ik van vertrouwen. Ik kan dus niet wachten om samen met Emiel voor de medailles te strijden, samen staan we sterk! »

RESULTS

General Classification

SHARE ARTICLE

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email